Hogyan készüljünk az állásinterjúra? II.

Interjú elott

Az első lépések az interjú elott

Az interjú lehetőségének elnyeréséhez szükséges eszközök, készségek megszerzése jelentős időt és erőfeszítést kíván. A magazin első számában röviden bemutattuk, milyen egy állásinterjú, hogyan kell felkészülni rá. A következő hónapok interjú-sorozatában bizonyos részletek, fázisok finom elemzésére törekszünk.

Ezek:

 • az interjú elott: az interjú célja, felkészülési stratégiák, öltözködés;
 • az interjú alatt: értékesítési technikák, felkészülés a kérdésekre, jó és gyilkos megjegyzések, empátia, testbeszéd, hanghordozás, hangszín, az interjú lezárása;
 • az interjú után: az interjú értékelésének kritériumai, az interjú eredménye, visszajelzések.

Az interjú célja

Az önéletrajz tömören összefoglalja a háttér-információkat, tehát a legszükségesebbek ennek elolvasásával megismerhetők. Az interjú során ezért nem az önéletrajz tartalmát kell megismételni: annak lényegét kell megragadni (a legfőbb erősségeket) és részletesebben ismertetni. A munkaadót az érdekli, hogy mi késztet bennünket gondolkodásra, mi inspirál, vagyis hogy miért viselkedünk úgy, ahogy viselkedünk.

Az első interjú a munkaadóval általában csak egyfajta előzetes vizsgálódás, az azonnali eredmény, hogy közlik a jelentkezővel, hogy a továbbiakban tárgytalan a pályázat a számára, illetve az, hogy valakit rögtön fel is vesznek, nagyon ritkán fordul elo. Mégis, lényegében ez az első interjú a legfontosabb esemény a felvétel folyamatában. Az interjúkészítővel - a személyzeti osztály munkatársával - eltöltött 30 vagy 40 perc meghatározza, vagy legalábbis befolyásolja a karrier további alakulását. Zárójelben meg kell jegyezi, hogy nem mindig a HR szakember készíti az első interjút, csak az esetek körülbelül 50 %-ában.

A személyzeti osztályokon általában ezeknek a kezdeti vizsgálódásoknak az eredményét rögzítik, aztán a pályázókat az egyes osztályok vezetőihez irányítják, akik pedig meghozzák a végső döntést. A második interjú nem nagyon különbözik a személyzeti osztályon lefolytatottól - az osztály vezetője egyszerűen csak kevesebb pályázóval találkozik. Ebből következően az egymást követő interjúkra való felkészülés csak nagyon kismértékben változik. Lehetséges, hogy az interjú készítője a második alkalommal több speciális kérdést tesz fel az olyan készségeket, képességeket illetően, mint pl. számítástechnikai ismeretek, vezetői ambíciók, vagy pénzügyi területen szerzett tapasztalatok. Ettől függetlenül ugyanazon interjú technikák és stratégiák vonatkoznak mindkét esetre.

Fejvadászok és személyzeti vezetők szomorú tapasztalata, hogy sok pályázó mindenféle felkészülés nélkül képes nekivágni az interjúnak, anélkül, hogy akár halvány fogalma is lenne arról, hogy miről fog beszélni. Ez egy olyan, "állásbörzés-felkészületlen" attitűdöt sugall, amin lezser diákoktól lehet hallani: "Íme, itt vagyok! Mit kínálnak nekem?" Rendszerint itt be is fejeződik a történet.

Felkészülési stratégiák

Miért pont itt akarok dolgozni? Miért pont engem alkalmazzanak? - Ez az a két kérdés, amit a felkészülés során alaposan át kell gondolni.

Ha ezekre a kérdésekre nem tudunk válaszolni, akkor nem mi vagyunk a legmegfelelőbbek az adott állás betöltésére. Megfelelő előkészületekkel, önmagunk, valamint munkaadónk elvárásainak ismeretével komoly verbális prezentációt lehet produkálni egy megbízatás elnyeréséért.

Az önismeretre vezető útról nem kívánunk írni, számtalan cikk jelent meg ezzel kapcsolatban e magazin hasábjain. Ami inkább ide tartozik, az annak a módnak az elsajátítása, ahogyan ezt a helyes önismeretünket közölni tudjuk. Ha elvégeztük az önértékelést, akkor tudnunk kell magunknak is, hogy a munkaadó milyen következtetéseket vonhat le. A sikeres interjú titka tehát egy hangzatos prezentáció, amelyben elérjük, hogy a gyengeségek helyett inkább az erősségek kerüljenek előtérbe. Sohasem szabad magyarázkodásba bocsátkozni, és elnézést kérni a gyengébb pontok miatt, inkább úgy kell befolyásolni az interjú menetét, hogy az erősségekre kerüljön hangsúly.

Egy meggyőző prezentáció megtervezésekor érdemes a következő tanácsokat figyelembe venni:

 • Meséljünk el egy történetet, ami kapcsolódik az élet egy momentumához!
 • Pillanatképekben fessük le életünk jellegzetes vonásait!
 • Mondjunk példát illusztrációként!
 • Humorral fűszerezzük mondandónkat!
 • Mutassuk be egy korábbi írásunkat, alkotásunkat referenciának!
 • Meséljük el egy-egy kimagasló munkánk történetét, soroljuk fel sikeres projektjeink listáját!
 • Vessünk közbe értékekre vonatkozó megjegyzéseket!
 • Tegyünk említést kapcsolatainkról!
 • Bánjunk csínján a gúnnyal, önmagunkra picit használhatjuk!
 • Ne mondjunk rosszat másokról, ne panaszkodjunk! Ne szidjuk előző munkahelyünket és főnökünket!
 • Ne titkolózzunk: "ezt inkább nem mondom meg" - ez nagyon rossz válasz, bizalmatlanná teszi a légkört.
 • Ne adjuk ki előző munkahelyünk üzleti titkait, akkor sem, ha az a versenytársnak - jövendőbeli munkahelyünknek - előnyt jelenthet!
 • Emeljünk ki számokat, hogy mennyiségi értelemben is értékelhető a prezentáció!
 • Készítsünk előzetes munkaköri leírást karriertervezési munkálataink eredményeképpen!

A szervezettel kapcsolatos tudásunk a munkaadó számára egy jó mérőszáma annak, hogy valójában mennyire érdekel minket. Fontos, hogy megfelelő válasszal készüljünk arra a kérdésre, hogy miért érdeklődünk a vállalat iránt. Készüljünk fel arra is, hogy miért különbözik az adott vállalat a többitől, amelyeknél interjún voltunk. Az interjú készítője büszke arra, hogy a vállalatnak dolgozhat, lojális és elkötelezett, és így tőlünk is hasonló fokú lelkesedést vár, amennyiben mi is ott szeretnénk dolgozni.

Ha tudjuk, hogy az adott cégnek mire van szüksége, akkor a prezentációnkban nagyobb hangsúlyt fektethetünk a relevánsnak tekinthető erősségeinkre. Azonban ha az interjú készítője kénytelen azzal tölteni az időt, hogy az általunk is felkutatható és megismerhető információkat közli, akkor nagyon kevés szó fog esni arról, hogy miért is kell velünk számolnia az adott állás betöltésével kapcsolatban.

Azt, hogy az interjú elott milyen információkat célszerű beszerezni a munkaadóval kapcsolatosan, az alábbiakban foglaljuk össze:

 • A vállalat termékei illetve szolgáltatásai;
 • Jelenlegi, illetve lehetséges új piacok;
 • Milyen tendert nyert mostanában, milyen beruházásba kezd;
 • Minden fontosabb termék vagy szolgáltatás, illetve azok piaci részesedése;
 • Vevőkör, értékesítési csomópontok, nemzetközi tevékenység;
 • Üzemek, üzletek vagy kereskedelmi egységek száma;
 • Konkurencia, speciális versenytársak;
 • A vállalat relatív mérete az iparágon belül;
 • Rövidtávú profitkilátások;
 • Értékesítési volumen és árbevétel;
 • Vagyonszerkezet;
 • Éves jelentések;
 • Szervezeti felépítés, funkcionális területek;
 • A vállalat környező lakosságra, a társadalomra gyakorolt hatásra, szociális tevékenységei;
 • Munkavállalók száma;
 • A cég karrier tervezése, képzési programok;
 • A toborzó és a többi kapcsolattartó, középvezetők, igazgatók neve, életkora;
 • Általunk ismert emberek a cégnél, volt egyetemi csoporttársak;
 • Székhely, név, cím és egyéb kapcsolattartásra vonatkozó információk;
 • Aktuális hírek, újságcikkek, a cég honlapja;

Arról való elképzelésünk, hogy a szervezetben milyen pozíciót szeretnénk betölteni: a beosztás neve, és rövid bemutatása.

Ha már az interjút megelőzően rendelkezünk ezekkel az információkkal, akkor néhány óra alatt olyan prezentációt készíthetünk, amely a már meglévő velünk kapcsolatos háttérismereteket összhangba hozza a munkaadó ajánlatával. Ezzel pedig - ha megfelelően áttanulmányoztuk a szervezetet - jó esélyt teremtünk magunknak arra, hogy jó benyomást keltsünk.

Öltözködés

Az interjú elott célszerű utánajárni annak, hogy milyen stílusban öltözködnek a cég alkalmazottai: kötelező az öltöny-nyakkendo, kosztüm, vagy a lazább öltözködés is megengedett. Általános tanács, hogy igyekezzünk az interjú készítőjével és leendő munkatársainkkal hasonló módon öltözni. Egy másik megbízható tanács, hogy úgy öltözködjünk, mint a saját szakterületünk más képviselői a mindennapi munkájuk során. A legjobb útmutatás talán, hogy a személyes megjelenésünket igazítsuk ahhoz a pozícióhoz, amit megpályáztunk. Tehát viseljünk olyan öltözéket, amelyet a jövőbeli munkahelyünkön viselnénk, de inkább túlöltözöttek legyünk, mint alulöltözöttek.

Ez a legtöbb szakma esetében azt jelenti, hogy klasszikus, jól szabott ruhát vegyünk fel, sötét öltönyt vagy kosztümöt. Válasszunk erőt sugárzó színeket, sötétkék vagy fekete öltönyt! A hölgyek színesíthetik öltözéküket pirosas, lilás, kékes blúzokkal, és manapság a férfiaknak sem kötelező a fehér ing. A ruházkodásnál a minoséget tartsuk elobbre a divatnál: az új ruhákra, a legjobb minőségű anyagokra és szabásra koncentráljunk, de ne hagyjuk figyelmen kívül az aktuális irányzatokat (nem a szélsőségeket) és barátaink, szeretteink, munkatársaink tanácsait. Figyeljük oda a ruha hosszára (térdig vagy az alá érő ruhahossz), a nyakkivágásra, elegánsak legyünk és ne kihívóak.

Tartsuk kordában az ékszerek, a smink és a parfümök használatát, ezeknél célszerű a finomság és a diszkréció, a természetes hatás: a nemi megkülönböztetést hagyjuk az interjún kívül. A sportos karórák pedig sportoláshoz valók.

Ápolt, tiszta cipőben jelenjünk meg, sokan ítélnek meg más embereket az alapján, hogy milyen a cipőjük. A férfiaknak a sötét, lehetőleg fekete, fényes cipo az elegáns (és hozzá illo sötét, lábszárközépig érő zokni), nőknek a szintén sötét, zárt orrú cipő.

Hajviseletben az üzleti stílus és nem az extrém divat legyen az irányadó, jó, ha hajviseletünk frissen vágott, vagy elkészített frizura.

Még egy apróság: a kéz. Fontos, hogy ne legyen száraz, hanem bársonyos és puha, és a körmök rendezettek, ápoltak legyenek. A kézfogás egy apró, de nagyon jelentőségteljes momentuma a találkozónak.

A megfelelő ruházat, stílus kiválasztásához talán érdemes olyan embereket utánoznunk, akikről úgy gondoljuk, hogy elegánsan és klasszikusan öltözködnek. Aki nem ért a divathoz és nem is akar rá időt szánni, legjobb, ha lemásol másokat, esetleg divatszakértőhöz fordul. Jó ötlet a vezető üzletemberek fotóit átnézni olyan magazinokban, mint például a B.O.S.S., Profit, Kreatív, Business Online, de a napilapok üzleti divat hirdetései is segítségünkre lehetnek.

Az interjú elott ellenőrizzük a külsőnket tükörben! A legtöbb ember nem figyelmeztet, ha valami nincs rendben a ruhánk körül: nekünk magunknak kell felfedeznünk, ha valamit nem kapcsoltunk össze, kiáll vagy lóg rajtunk. Az első benyomások nagyon nagy súllyal esnek a latba a végső benyomásnál!