Hogyan írjunk kísérőlevelet?

Amit a kísérőlevélről tudni érdemes

(Minta kísérőlevelet a főoldal CV minta menüpontja alatt olvashat)

Az önéletrajz szerves kiegészítője a kísérőlevél, vagy más néven motivációs levél. Elsődleges szerepe, hogy kiemelje a pályázó pozitív adottságait, rávilágítson releváns szakmai hátterére, és összességében azt a benyomást keltse olvasójában, hogy a pályázó adott pozícióra való felkészültsége, rátermettsége kétségbevonhatatlan, és ez alapján mindenképp a potenciális jelöltek között tartandó számon.

Mondhatnánk, hogy a kísérőlevél még az önéletrajznál is lehet hangsúlyosabb, hiszen elolvasásával rögtön egy kép alakul ki a pályázóról fogalmazási stílusa, tapasztalatai, tudása, és nem utolsó sorban az alapján, hogy sorai mennyire tükrözik saját meggyőződését abban, hogy alkalmas (netán o az ideális) jelölt a pozícióval járó feladatok ellátására.

Ennek érdekében mit érdemes kihangsúlyozni, avagy tartalmi követelmények:

 1. A levél legelején feltétlenül utaljunk a forrásra, amelyből a pozícióról értesültünk. Ez lehet hirdetés, ajánló személyre utalás, személyes megbeszélésre hivatkozás, esetleg a cég kiváló renoméjának említése, stb. - mindenképpen a figyelemfelhívást szolgálja.
 2. Ez a rész az előzetes tapasztalatok, ismeretek, gyakorlat összefoglalását célozza. Fontos, hogy konzekvensen épüljön fel, és tükrözze a pályázó személyes fejlődéstörténetét, amelynek a megpályázni kívánt pozíció egy új, célszerű állomása, és következik az előző tapasztalataiból. E bekezdés(ek)ben foglalhatjuk össze azt a tudásszintet, készségeket, amelyre eddigi gyakorlatunk során szert tettünk, és amelyeket a cég szolgálatába tudnánk állítani - külön kiemelve a specialitásokat, erősségeket, legújabb szakmai tapasztalatokat, esetleg a szakmai "csemegéket" is - mindezt tömören, velősen.
 3. Ezután következik maga a motiváció: miért is pályázunk az adott pozícióra, mennyiben tartjuk alkalmasnak magunkat a pozíció betöltésére, és - nagyon fontos - mennyire szeretnénk ezt az állást elnyerni. Írhatunk arról is, hogy mi nyerte el tetszésünket az álláskiírásban, miért érdekel, és hogy tapasztalatunk mennyire vág egybe az itt megkívántakkal (természetesen csak akkor, ha ez legalább közelítőleg megfelel a valóságnak és valóban illeszkedik az elvárásokhoz - nagyot ne lódítsunk, mert az önéletrajzból úgyis kiderül).
 4. A következő rész szerepe a végső megerősítés: udvariasan, szerényen célzunk rá, hogy számítunk a megkeresésre - mindez formailag személyes találkozó kérésként legyen megfogalmazva.
 5. Udvarias elköszönés, aláírás, és elérhetőségek megadása (mobilszám, otthoni telefonszám, cím).

A kísérőlevéllel kapcsolatos formai követelmények:

 • legyen rövid, jól tagolt, szellős - maximum 1 oldalas
 • logikus felépítésű
 • konkrétumokat tartalmazzon dinamikus előadásmódban
 • stílusban, formailag egyezzen az önéletrajzzal (papírminőség, betűtípus), de legyen kissé személyesebb hangvételű, kevésbé tényszerű
 • kiváló minőségű papírra készüljön, 10-12-es betűmérettel a géppel írott elegánsabb, kézzel írottat csak szép írásúak küldhetnek
 • ügyeljünk a pontos címzésre
 • névre szóló legyen lehetőleg
 • feltétlenül írjuk alá, mindenképpen eredeti, és nem fénymásolt aláírással
 • legyen rajta az aktuális dátum
 • bizonyítványmásolatot, fényképet csak akkor kell küldeni, ha külön kérik