Mi a munkaerő-kölcsönzés?


Munkaerő-kölcsönzés, mint humáneroforrás szolgáltatás

Napjainkban a munkaerő utánpótlásnak többféle megoldása van, melyek közül a munkaerő- kölcsönzés egyre nagyobb jelentőséggel bír. Multinacionális cégek, nagyvállalatok mind gyakrabban veszik igénybe a munkaerő- kölcsönzést, melyre személyzeti tanácsadó cégek szakosodtak.

Lényege, hogy az így igényelt szakember nem kerül a cég állományába, ezzel megkíméli a céget a ki-és beléptetéstől, felmondás esetén a végkielégítéstől, bérszámfejtéstől és egyéb munkaügyi problémáktól. További előnye még, hogy a cég által meghatározott feladatra, bármennyi idore és létszámra kérhető a szolgáltatás. Ennek igénye általában felhalmozott munka, betegség, szabadság esetén, létszámstopnál merül fel. Ezen belül is inkább a gyorsabban pótolható munkaköröknél hatékony, mint például adminisztrátor, titkárno, könyvelő, pénzügyi munkatárs, fordító-tolmács stb.

Téves az a feltevés, miszerint a legtöbb jelentkező diák volna. Sokan vállalnak időszakos munkát azok közül, akik éppen állást keresnek, de még nem találtak, vagy akik valamilyen családi vagy egyéb megfontolásból rövidebb vagy részmunkaidős állást keresnek. Arra is van példa azonban, hogy egy határozott időszakra középvezetőre van szüksége egy cégnek és ennek végeztével nem tud státuszt nyújtani a munkatársnak. Továbbá nincs ideje, vagy nem akar bajlódni munkajogi kérdésekkel. Mit tehet ilyenkor a munkáltató? Például tanácsadó céghez fordul, és igénybe veszi a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatását, ezáltal az összes gondot elhárítja a saját feje felől. A kölcsönzés időtartama terjedhet akár 1 héttol 1 évig is, ennek függvényét a munka jellege határozza meg.

A megbízó mindig előre közli szakmai, személyi igényeit, melyre a tanácsadó cégek gyorsan reagálnak, akár néhány órán belül is. Ennek oka, hogy széleskörű adatbázissal, rendelkeznek, továbbá folyamatos toborzással próbálnak meg előre felkészülni a gyakori felkérésekre. A munkáltató szerepét mindig a tanácsadó cég tölti be és szerződéskötés előtt részletesen elmagyarázza a leendő dolgozónak a munkaerő-kölcsönzés lényegét. A szolgáltatás díja általában havonta teljesítés után fizetendő, és a költségekből leírható.

Miért jó ez a munkavállalónak? Van, aki esti tagozaton tanul, sokaknak átmenetileg is fizetésre van szükségük, vagy szeretnének több tapasztalatot és referenciát szerezni. Lehetoség van továbbá arra is, hogy a már kipróbált és bevált bérmunkaerőt a cég állományba vegye, ha erre van szabad státusza. Mivel ez a szolgáltatás gyors reakciót kíván a megbízottól, általában a végső kiválasztást is a tanácsadó cégekre bízzák. Ezáltal az éppen kéznél lévő és a paramétereknek megfelelo jelölt gyorsabban és több lépcsős szűréstol mentesen jut el a megbízóig. Természetesen amennyiben a cég nem elégedett az új munkatárssal, kérheti annak pótlását az általa meghatározott igények szerint.

Úgy gondolom mindezen előnyök és a szolgáltatásban rejlő flexibilitás lehetové teszi, hogy mind a munkáltató mind a munkavállaló méginkább egymásra találjanak.