A controlling


Controlling misztika

A vállalati működés egyik fontos területe a kontrolling. Maga az elnevezés (elsodleges értelemben "ellenorzés"-t jelent) kissé csalóka, hisz alapvetoen utólagos tevékenységet sugall, pedig csupán egyik részfeladata a költségek utólagos ellenorzése. A kontrolling egy gondolkodási mód, amely a vállalat muködését értékeli és - a döntéselokészítésen keresztül - irányítja. Ezért sokkal inkább fordítható "vezetés"-nek, "irányítás"-nak a szó.

Míg korábban valóban csak a költségek utólagos ellenorzése volt a feladata, ma már magába olvasztotta a fotevékenység elején álló tervezést is, tehát a hangsúly a korábbi passzív megállapításoktól eltolódott egy sokkal aktívabb, irányítóbb jellegu, a dolgok elébe meno munkára. Ezzel párhuzamosan elotérbe került és meghatározóvá vált a folyamat értékelése és befolyásolása, szemben a korábban tapasztalt puszta eredmény-kiértékelésnél.
A kontrolling feladatai ezek alapján a következok:
- stratégiai és operatív tervezés
- elokalkuláció
- folyamatos költségellenorzés, elemzések
- utókalkuláció
- vállalati folyamatok elemzése
- externális hatások elemzése
- gazdasági döntések hatásainak elemzése
- beszámolási, értékelési rendszer kialakítása
- vállalati információs rendszer fejlesztése

Mai értelemben a kontrolling tehát a menedzsment számára szolgáltat a vállalat megfelelo irányításához nélkülözhetetlen információkat. A kontrollingnak nem feladata döntések meghozatala, de foglalkoznia kell minden olyan információval, ami a döntések elokészítésével kapcsolatos. A döntések ezen információk és a menedzsment saját tudása és preferenciái alapján alakulnak ki.
A kontrollingot ma már a kifejezetten erre a tevékenységre szakosodott szervezetben a kontrollerek végzik. Eszköztárukban megtalálhatók mind számszerusített, mind minoségi elemek. A következokben csupán a legfontosabbakat említem:
- különféle gazdaságossági és költségszámítások végzése;
- mutatók számítása, elemzése;
- portfólióelemzés;
- döntési alternatívák kidolgozása és értékelése;
- vállalati folyamatok minoségi értékelése.

A kontrolling tehát nyomon követi a vállalat fo tevékenységének folyamatát elejétol a végéig. Közben kvalitatív és kvantitatív elemzéseivel folyamatosan visszajelez a tevékenység minoségét illetoen, s javaslatokat tesz a módosításra figyelembe véve más, az operatív munkát végzok elott nem ismeretes külso tényezoket is.
A "nagy" kontrollingon belül értelemszeruen beszélhetünk az egyes folyamatok, muködési területek kontrollingjáról is.
Mindazonáltal a gyakorlatban még nem alakult ki a kontrolling általánosan elfogadott feladatköre. A tevékenység sokkal inkább függvénye a vállalati kultúrának és a menedzsment igényeinek. Az eszköztár mindenesetre igen nagy, van helye a kreativitásnak, a fejlesztésnek. Éppen ezért tunik továbbra is misztikusnak a kontrolling. Nem kell félni tole.