Álláskereső stratégiák

Álláskereső stratégiák - networking

Nem az álláslehetőség kopogtat az ablakunkon, nekünk kell kilincselni utána!
A legtöbb humán szakember és a P&Bert Kft. tapasztalatai szerint az állásoknak csak mintegy 15 %-át hirdetik meg valahol. A pozíciók 80-90 %-a a rejtett álláslehetőségek piacát jelenti, ahova csak ismeretségeinken és kapcsolatainkon keresztül juthatunk be.

Sok munkáltató bíz meg személyzeti tanácsadó vagy fejvadász cégeket a megfelelő jelöltek felkutatásával és kiválasztásával, de az is gyakran előfordul, hogy belső jelölttel, a "szervezeten belül kialakított rangsorból", illetve egyéb informális csatornán keresztül töltik be a megüresedett pozíciót. Mindezzel időt- és energiát takarítanak meg: nem kell az adott állásra jelentkezők közül akár százat is meghallgatni, körülményes időpont-egyeztetés és önéletrajz hegyek barikádja közepette.
A rejtett állásajánlatok piacára csak ismeretségeinken keresztül juthatunk be. Az ismerőseinkkel és azok ismerőseivel történő kapcsolatok kiépítését, ápolását és fenntartását networkingnek nevezzük. A networking segítségül szolgál egy vagy több interjú megszervezésében, hatékony eszközként funkcionál az interjúkra történő behíváshoz.
Ha önéletrajzunkkal bombázzuk a munkáltatókat, ha álláshirdetésre válaszolunk vagy ismerősünk beajánását kérjük, annak a valószínűsége, hogy eljutunk a személyes bemutatkozásig, nagyon kicsi, mindössze 10-15 %. Kapcsolati hálónk hatékonysága ennél sokkal nagyobb: legalább 70-80 %.


Hogyan építsünk ki ilyen jól működő kapcsolati hálót? Mindig az első lépés a legnehezebb, ha már van néhány "emberünk", a háló exponenciális bővülésnek indul. Kik lehetnek e láncsor első szemei? Valaki a családból vagy rokonságból, régi egyetemi csoporttárs vagy tanár, munkatárs, ismerős szervezetek, civil és politikai csoportosulások, szakmai szövetségek általunk is ismert tagja, egy koferencia résztvevő közönsége vagy maga az előadó, állásbörzén megismert cégképviselő, stb.
Arra is fel kell készülni, hogy milyen információk beszerzésére törekszünk a találkozók során. A következő részletekre érdemes odafigyelni:
· Gondoljuk végig, hogy az első lépés nem csak információszerzés, hanem önmagunk bemutatása is!
· Készüljünk föl frappáns "nyitó kérdéssel", ami megindítja a társalgást!
· További kérdéseket is gyűjtsünk össze, hogy ne haljon el korán a beszélgetés!
· Az ismerkedést irányítsuk úgy, hogy néhány (3-5), kulcskérdésre fókuszáljon!
· Ne általánosságba beszéljünk, merjünk a konkrétumok vizére evezni!
· Legyünk udvariasak, figyelmesen hallgassuk meg partnerünket, ne fecsegjünk!
· Fél óránál tovább ne időzzünk vendéglátónknál!
· A fontos dolgokat jegyzeteljük le!
· Kérjünk további neveket, címeket a kapcsolati hálónk tovább szövéséhez!
· Puhatoljuk ki, hogy partnerünk milyen álláslehetőségekről tud!
· A beszélgetés végén köszönjük meg a ránk szánt időt!
· Néhány nap múlva küldjünk emlékeztető levelet, melyhez már csatolhatjuk önéletrajzunkat is!
· Bizonyos időközönként (évente 3-4-szer) keressük meg beszélgetőpartnerünket, vagy tudatosan menjünk el olyan szakmai rendezvényekre, ahol összefuthatunk vele (ilyen például a reklámkocsma, vagy a HR-kocsma)!


A kapcsolatépítés lényege, hogy megnyissuk magunk előtt a rejtett pozíciók piacát és sikerüljön bejutnunk egy interjúra. Bár ott már igazán csak magunkra számíthatunk, valószínű, hogy ismeretségünk révén kedvezőbb elbánásban lesz részünk, mintha csak egyek lennénk az önéletrajzzal bombázók milíciájában. A profi networking úgy működik, mint egy rekorder dominólánc: meglökjük az első elemét és a szerte-szét ágazó vonulatok megindulnak…


Mindenkinek van 3-4 ismerőse, és azoknak az ismerősöknek is van 3-4 ismerőse… így működik a multi-level marketing. A networking is.
Íme egy rögtönzött egyperces az első lépésekről:
1. Szia Tamás, emlékszel, Gábor vagyok a politológia szemináriumról. Hallom hogy édesapád lett a Kunigunda Kft. pénzügyi vezetője.
2. Jó napot kívánok, Kender Gábor vagyok, a Tamás volt évfolyamtársa. Tamás említtette, hogy az új informatikai részlegre web-marketing szakembert keresnek.
3. Igen, felhívom a marketingesünket.
4. Üdvözlöm, Kender Gábor vagyok, 2 éve végzett közgazdász. web-marketingre szakosodtam.
5. Igen, István beszélt nekem Önről.
6. Természetesen. Nagyon szívesen meglátogatom jövő héten, csütörtök délután. Három órakor? Rendben, ott leszek.
7. Jó napot kívánok! Hallottam róla, hogy már felvettek valakit a marketing pozícióra. Talán Ön tud nekem adni egy nevet, hogy kitől szerezhetnék be néhány fontos információt web-marketing cégekről.
8. Valóban? Nem tudna bemutatni neki? Ő nem véletlenül a Panglos Alapítványnál dolgozik?
9. A kiadványuk hatodik oldalon olvastam egy cikket egy szervezetről, ami az én szakterületemmel foglalkozik.
10. Találkozunk a web-marketing konferencián Royal Szállodában.
Jó napot, Hertelendy úr?...